หมีแพนด้า

 หมีแพนด้ามีถิ่นอาศัยดั่งเดิมอยู่ทางภาคตะวันออกเฉียงใต้ของประเทศจีน เป็นสัตว์ที่ไม่ชอบอยู่นิ่งในธรรมชาติชอบปีนป่ายต้นไม้หรือหาอาหารโดยเวลาส่วนใหญ่ใช้ไปกับการกินอาหาร และ การพักผ่อน และการหาอาหาร หมีแพนด้าจะไม่จำศีลเหมือนหมีชนิดอื่น

ปัจจุบันแพนด้ายักษ์เป็นหนึ่งในสัตว์สายพันธุ์ที่ใกล้สูญพันธุ์มากที่สุดสายพันธุ์หนึ่งของโลก ตามรายงานล่าสุด มีแพนด้าที่เลี้ยงในกรงเลี้ยง 239 ตัวอยู่ในจีน และอีก 27 ตัวอยู่ในต่างประเทศ มีการคาดการณ์ไว้ว่ามีแพนด้ายักษ์

ลักษณะที่โดดเด่นของ หมีแพนด้า คือมีขนสีดำและสีขาว บริเวณหัว คอ ตะโพก จะมีสีขาว ส่วนรอบๆตาทั้งสองข้าง หู ไหล่ ขาหน้า และขาหลังจะมีสีดำ หัวของหมีแพนด้า จะใหญ่เมื่อเทียบกับสัดส่วนของตัว กว่าหมีชนิดอื่นๆ เท้าหน้ามี 6 นิ้ว พร้อมที่จะกางกว้างออกเมื่อปะทะกัน หรือปีนต้นไม้

หมีแพนด้าจะอาศัยอยู่ที่ระดับสูง 1200-3500 เมตร ในป่าเขา ซึ่งมีต้นไม้ไผ่ขึ้นหนาแน่น เเละจะพบหมีแพนด้าเพียงตะวันตกเฉียงใต้ของประเทศจีน แนวเขตที่ราบสูงของ ทิเบต ใน 6 พื้นที่เล็กๆ ของจังหวัด รวมแล้วมีพื้นที่เพียง 14000 ตร.กม.

หมีแพนด้าพร้อมที่จะขยายพันธุ์เมื่ออายุ 4.5-6.5 ปี จะจับคู่ช่วงฤดูใบไม้ผลิ ต้นเดือน มี.ค.-พ.ค.เพศเมียมีช่วงเวลาพร้อมที่จะผสมพันธุ์ 1-3 สัปห์ดา และ จะยอมให้มีการผสม 2-3 วันเท่านั้น จำนวนลูกที่คลอดออกมา มีเพียง 1-3 ตัว โดยปกติจะมีชีวิตรอดเพียงตัวเดียว ลูกหมีจะหย่านมเมื่ออายุ 9 เดือน แม่หมีแพนด้าจะคอยดูแลลูกตน จนกว่าจะถึง 18 เดือน

หมีแพนด้า

The pandas are native to the southeast region of China. Is an animal that does not like to remain still in nature, likes to climb trees or find food, most of the time is spent eating and resting and finding food Panda will not hibernate like other bears.

Today, the giant panda is one of the most endangered species in the world. According to the latest report There are 239 pandas raised in China and 27 others in foreign countries. It was predicted that a giant panda

The distinctive characteristics of the panda are black and white fur. The head, neck and rump are white. Around the eyes, both ears, shoulders, front legs and hind legs are black. Panda’s head Will be larger compared to the proportion of the body Than other bears, the front feet are 6 inches ready to spread out when colliding. Or climb a tree

The panda will live at a height of 1200-3500 meters in the forest, which has dense bamboo trees. And will find a panda just in the southwest of China The plateau of Tibet in 6 small areas of the province, including an area of only 14000 square kilometers.

The pandas are ready to breed at the age of 4.5-6.5 years, will be paired in the spring, early March – May. Females have 1-3 weeks of breeding time and will allow. To be mixed 2-3 days only, the number of babies born is only 1-3, usually only one survived Lookmee will wean at the age of 9 months. The panda mother will look after her cub until 18 months.

ขอบคุณรูปภาพจาก : Google
ติดตามข้อมูลเพิ่มเติม : >>>ได้ที่นี่<<<