ทัฟท์ เดียร์

ทัฟท์ เดียร์ (Tufted deer) เป็นกวางชนิดเล็กที่มีขนสีดำเป็นกระจุกที่หน้าผากและเขี้ยวเหมือนเขี้ยวสำหรับตัวผู้

มันเป็นญาติสนิทของ muntjac ซึ่งอาศัยอยู่ค่อนข้างไกลออกไปทางเหนือเป็นบริเวณกว้างของจีนตอนกลางทางตะวันออกเฉียงเหนือของพม่า ความทุกข์ทรมานจากการล่าสัตว์มากเกินไปและการสูญเสียที่อยู่อาศัยกวางชนิดนี้ถือว่าใกล้ถูกคุกคาม

ทัฟท์ เดียร์ มันเป็นเพียงสมาชิกของสกุล Elaphodus มันถูก จำกัด ให้อยู่ในป่าบนภูเขาสูงจากระดับน้ำทะเล 4500 เมตรทำให้การศึกษาเป็นไปได้ยาก

กวางกระจุกมีลักษณะคล้ายกับ muntjac แต่คอและขาที่ยาวกว่าจะทำให้มันดูผอมลงเล็กน้อย ขนหยาบมีขนสั้นและแข็งเกือบดำในฤดูหนาวและสีน้ำตาลช็อกโกแลตในฤดูร้อน

ริมฝีปากปลายหูและหางด้านล่างเป็นสีขาว มีขนรูปเกือกม้าที่หน้าผากและคอส่วนบนเป็นสีน้ำตาลถึงดำและยาวได้ถึง 17 เซนติเมตร (6.7 นิ้ว)

บางทีสิ่งที่โดดเด่นที่สุดของกวางชนิดนี้คือเขี้ยวที่เหมือนเขี้ยวในตัวผู้ของสายพันธุ์ สิ่งเหล่านี้สามารถเติบโตได้ยาวถึง 2.6 ซม. (1.0 นิ้ว) หรือนานกว่านั้นในบางกรณีที่หายาก

ทัฟท์ เดียร์
ทัฟท์ เดียร์

Tufted deer (Tufted deer) is a small deer with tufted black fur on the forehead and canine-like fangs for males.

It is a close relative of the muntjac, which lives a bit further north, a wide area of ​​central China, northeast of Burma. Suffering from overhunting and loss of habitat, this deer is considered to be near threatened.

It is the only member of the Elaphodus genus. It is confined to a mountain forest, 4500 meters above sea level, making it difficult to study.

The tufted deer is similar to a muntjac, but its longer neck and legs will make it appear slightly thinner. The coarse coat is short and hard, almost black in winter and chocolate brown in summer.

The lower lip, ear tip and tail are white. It has a horseshoe-shaped coat on the forehead and upper neck that is brown to black and can be up to 17 cm (6.7 in) long.

Perhaps the most striking aspect of this deer is the canine-like fangs of the species’ males. These can grow up to 2.6 cm (1.0 in.) Or longer in rare cases.

ขอบคุณรูปภาพจาก : Google