ตุ่นหนูไร้ขน

ตุ่นหนูไร้ขน (Heterocephalus glaber) หรือที่เรียกว่าลูกสุนัขทรายเป็นสัตว์ฟันแทะที่มีถิ่นกำเนิดในบางส่วนของแอฟริกาตะวันออก มีความสัมพันธ์อย่างใกล้ชิดกับ blesmols และเป็นเพียงชนิดเดียวในสกุล Heterocephalus ของวงศ์ Heterocephalidae

ตุ่นหนูไร้ขน
ตุ่นหนูไร้ขน

หนูตุ่นเปล่าและหนูตุ่น Damaraland (Fukomys damarensis) เป็นสัตว์เลี้ยงลูกด้วยนมยูโซเชียลที่รู้จักกันเพียงชนิดเดียวซึ่งเป็นการจำแนกประเภททางสังคมที่สูงที่สุด

มันมีลักษณะทางกายภาพที่ผิดปกติอย่างมากซึ่งทำให้สามารถเจริญเติบโตได้ในสภาพแวดล้อมใต้ดินที่รุนแรงและเป็นเทอร์โมคอนเมอร์ชนิดเดียวของสัตว์เลี้ยงลูกด้วยนมที่ควบคุมอุณหภูมิของร่างกายโดยใช้ความร้อนเกือบทั้งหมด (เลือดเย็น)

หนูตุ่นเปล่าไม่มีความไวต่อความเจ็บปวดในผิวหนังและมีอัตราการเผาผลาญและการหายใจต่ำมาก ในขณะที่ก่อนหน้านี้ถือว่าอยู่ในตระกูลเดียวกับหนูตุ่นแอฟริกันอื่น ๆ

Bathyergidae การตรวจสอบล่าสุดพบว่ามันอยู่ในครอบครัวที่แยกต่างหาก Heterocephalidae หนูตุ่นเปล่ายังโดดเด่นในเรื่องอายุยืนและความต้านทานต่อมะเร็งและการขาดออกซิเจน

บุคคลทั่วไปมีความยาว 8 ถึง 10 ซม. (3 ถึง 4 นิ้ว) และหนัก 30 ถึง 35 กรัม (1.1 ถึง 1.2 ออนซ์) ควีนส์มีขนาดใหญ่กว่าและอาจมีน้ำหนักมากกว่า 50 กรัม (1.8 ออนซ์) ซึ่งมากที่สุดถึง 80 กรัม (2.8 ออนซ์) พวกเขาปรับตัวให้เข้ากับการดำรงอยู่ใต้ดินได้ดี ตาของพวกเขาค่อนข้างเล็กและการมองเห็นไม่ดี

ขาของพวกเขาผอมและสั้น อย่างไรก็ตามพวกเขามีความเชี่ยวชาญอย่างมากในการเคลื่อนที่ใต้ดินและสามารถเคลื่อนที่ไปข้างหลังได้เร็วที่สุดเท่าที่จะทำได้ ฟันที่ยื่นออกมาขนาดใหญ่ของพวกเขาถูกใช้ในการขุดและริมฝีปากของพวกเขาถูกปิดผนึกไว้ด้านหลังฟัน

ป้องกันไม่ให้ดินอุดปากขณะขุด ประมาณหนึ่งในสี่ของกล้ามเนื้อของพวกมันถูกใช้ในการปิดขากรรไกรในขณะที่ขุด มีขนเล็กน้อย (จึงเป็นชื่อสามัญ) และมีริ้วรอยสีชมพูหรือผิวเหลือง พวกเขาขาดชั้นฉนวนในผิวหนัง

ตุ่นหนูไร้ขน

The naked mole rat (Heterocephalus glaber), also known as sand puppy, is a rodent native to parts of East Africa. They are closely related to blesmols and are the only species in the genus. Heterocephalus of the family Heterocephalidae.

The naked mole rat and the Damaraland mole rat (Fukomys damarensis) are the only known eusocial mammals, the highest social classification.

It has an extremely unusual physical trait that allows it to thrive in harsh underground environments and is the only mammalian thermoconmer to regulate body temperature using heat. Almost all (cold-blooded)

Naked mole rats were not sensitive to pain in the skin and had very low metabolic and respiratory rates. While previously considered to be in the same family as other African mole mice.

The Bathyergidae Recent investigations have found it in a separate family. Heterocephalidae Naked mole rats were also notable for their longevity and resistance to cancer and hypoxia.

The average person is 8 to 10 cm (3 to 4 inches) long and weighs 30 to 35 g (1.1 to 1.2 ounces). Queens are larger and may weigh more than 50 grams (1.8 ounces), a maximum of 80. Gram (2.8 ounces), they are well adapted to underground existence. Their eyes are quite small and vision is poor.

Their legs are thin and short. However, they are very adept at moving underground and are able to move backwards as quickly as possible. Their large protruding teeth were used to dig, and their lips were sealed behind the teeth.

Prevents soil from clogging while digging About a quarter of their muscles are used to close the jaw while digging, slightly pubescent (hence the common name) and with pink or yellow streaks. They lack an insulating layer in the skin.

ขอบคุณรูปภาพจาก : Google